Bieganie – z czym to się je?

Bieganie – z czym to się je?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bieganie – z czym to się je?

Chcielibyśmy zrzucić kilka kilogramów, ale nie stać nas na indywidualny program treningowy czy siłownię. Dobrym rozwiązaniem w naszym przypadku może być więc najprostszy sport, dostępny dla każdego, o którym niestety zapominamy – bieganie.

Nie jest to sport banalny. Trudność biegania polega bowiem na tym, aby już od pierwszego treningu się nie zniechęcić. Jeżeli kiedyś próbowaliśmy biegać, wiemy, że po kilku minutach biegu nie możemy oddychać, łapie nas kolka a nogi odmawiają posłuszeństwa. Dlatego powinniśmy zaczynać od wysiłku, który nasz organizm potrafi udźwignąć. Możemy zacząć od tak zwanych interwałów biegowych, czyli przeplatania biegu z marszem. Dzięki temu damy sobie chwilę na odpoczynek i złapanie oddechu. W miarę wydłużania się okresu treningu, stosunek biegu do marszu zwiększa się, a my po drodze nie tracimy motywacji. Bardzo ważne są też odpowiednie buty, które nie będą powodowały bólu czy urazów kręgosłupa. Przyda się nam również wygodny strój, ale równie dobrze na początek może być to ulubiony dres i koszulka.

Bieganie jest dla człowieka czymś zupełnie naturalnym, ale niestety bardzo często o tym zapominamy. Nie powinniśmy – przynosi nam ono niezwykle dużo korzyści zdrowotnych, a przy okazji jest zupełnie darmowe.

Podobne wpisy:

About the author